Jdi na obsah Jdi na menu
 


Močovská proudnice 2010

22. 8. 2010

 

 

„MOČOVSKÁ“ PROUDNICE 2010

 
Osmý ročník soutěže o „MOČOVSKOU“ proudnici se nesl ve znamení změn na poslední chvíli. V pátek jsme zjistili, že nám od útvaru nemohou poslat auto a předem domluvený rozhodčí se nám také na poslední chvíli omluvil. Vše jsme vyřešili tak na půl. Auto nám půjčili kluci z Olšan, za což jim touto cestou ještě jednou děkuji. Obsluhy tohoto auta se ujal bývalý Olšaňák (dnes již Močovák) Míra Potměšil st. Na post rozhodčího jsem zbyl z našeho osazenstva jen já a David Vacek. Jsme jediní s platnými zkouškami na rozhodčího a jelikož David běhá, volba byla jasná. Po dnešní soutěži vím, že dělat na soutěži rozhodčího a zároveň hlavního organizátora, to nechci znovu opakovat! Velké plus na dnešním dni má Svatý Petr, který po deští při fotbalovém turnaji poslal na tuto soutěž krásné slunečné počasí .
A teď k samotné soutěži jako první nastoupili naši borci a s časem 35,49s  neměli moc důvodů k radosti. Po nás se na start postavili naši ligoví kolegové a soupeři z Církvic. Církvice přivezly dvě družstva a na startu se jako první představilo „A“ ale čas 39,34 je určitě nepotěšil víc, než náš čas ty naše borce. Třetí na startu se připravovaly Hostovlice. Na Hostovické proudnici nám kluci ukázali že umí dělat časy pod 30 a tak jsme čekali, že půjdou do vedení. Ale vše bylo jinak, v průběhu útoku jim do kádě přestala téct voda a pokus nedokončili . Nastalo zjišťování příčin a věřte, že to netrvalo dlouho. Stačilo, že se strojník od CAS podíval do nádrže a bylo jasno. Z auta, které má nádrž na 2.500 litrů opravdu víc než 2.500 litrů nevyždímáte . Následovalo družstvo z Polánky a to zastavilo časomíru na čase 48,15s. Páté v pořadí se předvedlo družstvo Církvice „B“ a čas 43,35s také nenadzvedl diváky. Poslední se na první pokus rozběhly Vodranty. Toto družstvo se v letošním roce po několika letech bez soutěžních aktivit vrací na závodní dráhu a je vidět, že snaha o zlepšování jim nechybí. Kluci nastoupili s kompletní sadou nových hadic a paradoxně jim veškerou snahu pokazily staré saváky, které podsávají snad na všech koncích . Čas 53,44  je jak samy říkali,je docela dobrý. Poté se ke svému opakovanému pokusu rozběhly Hostovice a když jim v polovině útoku opět došla v kádi voda, myslel jsem, že to se mnou asi šlehne . Bylo to jako ve zlém snu. Podle informací od auta tentokrát asi stávkovalo čerpadlo (ale proč zase u týmu z Hostovic)?
Ve druhém kole se všechna družstva snažila o zlepšení a hned to první naše zaběhlo čas 30,57 ale na nástřiku měli kluci rozdíl 3s, což je dost . Církvické Áčko se nezlepšilo a zaběhlo čas 40,85s, Poté se rozběhly Hostovice ke svému prvnímu pokusu (jejich třetí rozběh). Asi si nikdo neumí představit jak mi bylo, strach z toho, že jim zase dojde voda byl takový, že se snad nedá ani popsat. Nicméně vše se povedlo a výsledný čas byl 39,33s. Následovala Polánka s časem 44,94s. a Církvice „B“ s časem 38,32 čímž borci  porazili své „A“. Předposlední na start v této kategorii šly Vodranty, ale po začátku přípravy jim odmítla poslušnost mašina, kterou po minutě marného pokusu o oživení sundaly z plata a z našeho vozíku si půjčily naší. Vše vypadalo jako u Ferrari. Někteří nevěřili, že to vše stihnou a oni dokázali plato i s celou rošádou připravit a odejít na start za 2 minuty a 40 sekund  (klobouk dolu). Náš stroj jim ale moc štěstí nepřinesl a čas 62,78 byl zklamáním. Poslední v mužské kategorii šly ke svému druhému pokusu (čtvrtý rozběh) Hostovice a čas 39,09s jim přinesl celkové třetí místo.
Kategorie žen měla jen jednoho zástupce a to ženy z Polánky. V prvním pokusu zastavily čas na hodnotě 52,45 a v druhém pokusu se zlepšily na 45,94s. A celou soutěž ve své kategorii tím suverénně vyhrály .
Celkové pořadí:
1.    Močovice
2.    Církvice „B“
3.    Hostovice
4.    Církvice „A“
5.    Polánka
6.    Vodranty
Na závěrečném nástupu se předávání cen ujal starosta naší obce Ing. Milan Kos a nejstarší člen našeho sboru pan František Zelený. Následovalo slosování tomboly, které celou dnešní hasičskou akci ukončilo. Chci touto cestou poděkovat všem, kdo se na přípravě a průběhu soutěže podílel. Poděkování patří i Novým Dvorům. Minulou sobotu nám pomohly vytlačit zapadlé auto na soutěži v Poličanech a dnes nám měřily se svou časomírou celou soutěž. Osmý ročník soutěže proběhl až na menší technické problémy snad dobře a já se těším na viděnou na příštím ročníku, nebo někde jinde u hasiččiny.
 
 

Náhledy fotografií ze složky proudnice 2010